Ce se întâmplă după moarte …

De la încetarea bătăilor inimii, la anchilozarea mușchilor și pana la devorarea mușchilor de către insecte, corpul suferă niște schimbări destul de ciudate.

Etape ale morții de la prima secundă până la un an distanță:

 1. Moartea se instalează:
 • Moartea se instalează: inima se oprește, persoana începe sa aibă convulsii, să respire lent, gâfâind, iar urechile devin reci din cauza lipsei de circulație. Sângele devine acid. Laringele își pierde reflexul de tuse și poate să apară o acumulare de mucus. Trecerea respirație prin mucus, din cauza acestor spasme, va crea un sunet ciudat. Acest sunet specific e supranumit și “horcăit de moarte”. Plămânii nu mai transmit oxigen iar, creierul nu mai funcționează. Cu toate acestea, în cazul în care trunchiul cerebral este încă în viață, organismul încă mai păstrează capacitatea de a îndeplini alte funcții vitale.

 1. La câteva secunde după moarte :
 • Moartea clinică se instalează atunci când creierul nu mai primește oxigen. Aceasta “moarte” a creierului, în cele din urmă , închide și alte funcții ale corpului, inclusiv circulația sângelui, astfel apare “pallosmortis” sau “paliditatea morții”. Pupilele încep să aibă un aspect sticlos iar temperatura corpului scade lent. Din cauza diminuării nivelului scăzut de oxigen.”.
 1. Între 1 minut și 9 minute :
 • Sângele începe să se acumuleze într-o mica parte din corpul uman, care provoacă modificarea de culoare, numita “livormortis”.Aceasta diferență de culoare are de obicei culoarea roșu-albastru. Mușchii se relaxează complet, iar vezica urinară începe sa se golească. Celulele creierului mor în masă și astfel are loc lichefierea(a trece un corp gazos în stare lichidă). La nici două minute, pupilele încep să se dilate foarte mult și nu mai răspund la lumina directă. Pupila devine tulbure. Acest proces poate dura și mai mult, respectiv trei ore dar pentru că cele mai multe persoane mor, de obicei, cu ochii deschiși procesul are loc în acest interval de timp. Unii oameni de știință, medico-legală consideră că această opacizare a ochiului poate fi o semnificație mai buna a timpului decât “livormortis” și “rigosmortis” (despre care urmează să vorbim). Globii oculari se aplatizează din cauza pierderii tensiunii arteriale. Lasfârșitul acestui interval de timp, trunchiul cerebral moare.
 1. Între o oră și opt ore :
 • Rigosmortis se stabilește în corp. Aceasta etapa e realizata prin anchilozarea mușchilor și creșterea părului pe picioare.Rigosmortis se datorează acidului lactic în mușchii care cauzează anchilozarea în țesut. Acesta este motivul pentru care, pare, că parul crește mai repede după ce murim. După 4 pana la 6 ore etapa “rigosmortis” începe sa se desfășoare în tot corpul. Sângele cumulat începe să “păteze” pielea cu o culoare negricioasă. La șase ore, mușchii continua sa aibăspasme La 8 ore, organismul începe să se răcească rapid, aceasta se numește “algormortis”
 1. Între o zi și cinci zile :
 • Rigosmortis se termină în această etapă iar corpul devine din nou maleabil. Iar dacă corpul, se întâmplă, să fie descoperit într-o morgă, patologul profită de această etapă pentru a pregăti corpul de înmormântare, respectiv poziționarea mâinilor, etc.Între 24 și 72 de ore microbii interni putrezesc intestinele și pancreasul începe să se digere. Între 3 și 5 zile, descompunerea începe să facă niște bule mari pe tot corpul, în cazul în care un organism mort nu e găsit până la această etapă, probabil nu va fi eligibil pentru a fi văzut la o înmormântare.
 1. În 2 săptămâni :
 • Firele de par, dinții și unghiile încep să se detașeze foarte ușor. Pielea ‘alunecoasă’, poate face grea mutarea organismului, dacă este descoperit în această etapă.
 1. Într-o lună :
 • Pielea începe să se lichefieze din gazele interne și se descompune sau se usucă în funcție de circumstanțele de mediu. Măi multe tipuri de insecte se hrănesc din corp și pot provoca lichefierea celulelor pielii moarte. În cazul în care corpul este ținut la o temperatură bună, nu se mai lichefiază pielea ci se usucă. Acest proces se numește mumificare sau fermentație butirică.
 1. Între 4 și 6 luni :
 • Pe măsură ce procesul de mumificare se sfârșește, grăsimea corpului începe să se defalcheze și se transformă într-o substanță fărâmicioasă, albă. Este, de asemenea, cunoscută și sub denumirea de “ceară de mormânt”.
 1. La un an după moarte :
 • Aici mai există doar oasele și dinții. Din toate substanțele corpului, dinții sunt substanța cea mai elastică din corp. Prin urmare ca și în cazul unei eroziuni osoase, restul dinților pot fi folosiți în scopul de identificare. În acest caz, cele mai multe organisme găsite sunt identificate prin fișă dentară. ADN-ul poate fi, de asemenea, reperat prin dinți sau oase pentru identificarea.

 

Iosu Roxana Bianca

Leave a Reply

%d bloggers like this: